Copiii au nevoie de o abordare cat mai creativa pentru a avea interesul sa aprofundeze un anumit subiect. Lucrul de care trebuie sa ne legam cel mai mult este curiozitatea lor. Acele de ce-uri nesfarsite care uneori ne fac sa ne pierdem rabdarea sunt cele mai bune metode prin care putem apela la curiozitatea lor.

De ce apune soarele? De ce rasare? De ce pare ca luna se plimba cu noi? De ce ploua? De ce ninge? Aceste de ce-uri pot fi destul de extenuante pentru noi, care am avut timp sa ne acomodam cu buna functionare a lucrurilor. Insa ei nu au avut aceasta ocazie. Ei sunt in etapa de explorare, de cunoastere a mediului inconjurator. Prin aceste de ce-uri ei se autoeduca:

-De ce trebuie sa aruncam ambalajele la cosul de gunoi?

-Pentru ca trebuie sa avem grija de mediul inconjurator, pentru ca altfel poluam si mai mult planeta.

-Ce inseamna poluare?

De aceea, ei sunt in perioada in care cel mai bine invata si inteleg cum functioneaza  lumea din jurul lor prin metoda jocului. Asa ca achizitioneaza si tu jucarii din lemn educative pentru copilul tau si fii cat poti tu de prezent in intreaga sa dezvoltare. El are nevoie de o prezenta cat mai constanta a parintelui pentru a-l ajuta sa se familiarizeze cat mai bine cu lumea care il inconjoara. Si cine este cea mai potrivita persoana cu care poate face acest lucru? Parintele. El ii prezinta cat mai multe lucruri din experienta sa, ii insufla anumite pasiuni si ii acorda sprijin si incredere.

De ce este important sa petrecem cat mai mult timp cu copiii nostri?

Kindergarten concept with wooden cubes, kid toys on wooden background flat lay.

Este dovedit stiintific ca un copil, in perioada sa de dezvoltare pana la maturitate, are nevoie de ambii parinti pentru a se dezvolta armonios si pentru a se simti complet. Pentru a nu mai avea nevoi suplimentare cand creste, nevoi care il pot arunca involuntar in niste obiceiuri sau anturje rele.

Parintii sunt modelul copiilor. Daca parintele este mai distant, copilul are doua modalitati de gandire:

  • asa trebuie sa fie si el si, prin urmare, si persoanele de care se inconjoara trebuie sa se comporte asa

sau

  • asa nu. Nu trebuie sa fie asa, nu trebuie sa se inconjoare de oameni care au tendinta de a se comporta distant fata de ei.

Din pacate, cea de-a doua varianta nu este cel mai des intalnita, desi ar fi benefica, mai ales la copiii care traiesc in familii abuzive. Un astfel de comportament nu trebuie dus mai departe, insa cand acesta este singurul model dupa care se poate ghida, este greu ca acel copil sa mai perceapa si un astfel de comportament. De aceea este importanta si educatia oferita la scoala, care poate remodela unele obiceiuri rele preluate involuntar de la parintii iresponsabili.

Fiecare gest pe care il faci, tu ca parinte, are un urias impact asupra copilului. Fiecare gest, bun sau rau, il va urmari toata viata. Daca parintele citeste in timpul liber, copilul va prelua automat acest obicei ca fiind bun, ca fiind atractiv. Daca parintele face fapte bune, se comporta exemplar in societate, automat va deveni un exemplu bun pentru copilul sau. Daca parintele este tot mai distant, petrece putin timp cu copilul sau, are un limbaj licentios este posibil ca lucrurile acestea sa se reflecte si asupra copilului. Este un risc prea mare pe care parintele si-l asuma, pentru ca nu toti copiii isi dau seama ca aceste lucruri sunt, de fapt, in defavoarea lor. Nu toti se folosesc de educatia de la scoala pentru a-si slefui caracterul si exista si situatia in care scoala nu se ocupa cu tratarea unor astfel de probleme comportamentale.

Din aceste cauze copiii cu potential devin copiii care ar fi putut avea potential si care se pierd pe drum. De aceea este importanta prezenta parintelui. Si, de aceea, in copilarie sunt importante jocurile: interactive, de logica, de creativitate. Prin astfel de jucarii din lemn educative ei isi pot dezvolta mai multe functii, mai multe abilitati. Isi pot dezvolta pasiuni si hobby-uri si vor adora timpul petrecut cu parintii lui care participa activ la dezvoltarea sa.

In concluzie, participa si tu activ la procesul de explorare si de crestere al copilului tau, cumparand diverse jocuri si jucarii din lemn educative. Va avea mai multa placere si ii va fi mult mai usor sa descopere lumea in care traieste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu